Ετικέτες

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Tα φύτρα κρύβουν ... το μυστικό της νεότητας!

Τα φύτρα, οι σπόροι δηλαδή που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό και αρχίζουν να βλασταίνουν, είναι γνωστά για την θρεπτική τους αξία πάνω από 5000 χρόνια.
Φύτρο, λοιπόν, ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.
Tα φύτρα είναι λοιπόν βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή μας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας.

Τα φύτρα παρέχουν δύο σημαντικά στοιχεία στη διατροφή μας – μια σταθερή πηγή βιταμινών όλο το χρόνο και υψηλή περιεκτικότητα ενζύμων
Και τα δύο αυτά στοιχεία διατηρούν υψηλή την ενζυματική δράση του σώματός μας.

Τα ένζυμα, που αποτελούνται από βιταμίνες και μέταλλα, είναι ο πιο ζωτικής σημασίας παράγοντας που διατηρεί ζωντανές όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Χωρίς τα ένζυμα θα πεθαίναμε. Η βασική αιτία της γήρανσης είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή η έλλειψη ενζύμων. Η απώλεια των ενζύμων του σώματος είναι που μειώνει τις ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων. Καθώς μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων, δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται τόσο γρήγορα. Συγχρόνως καθώς μειώνεται η δράση των ενζύμων τα κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξικές ουσίες που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αναπαραγωγή τους.

Καθώς περνάνε τα χρόνια, η αιτία που προκαλεί τη γήρανση και την ευαισθησία σε ασθένειες είναι ακριβώς η ανικανότητα του σώματος να αντικαταστήσει τα παλιά κύτταρα με νέα και υγιή, σε αρκετά γρήγορο ρυθμό σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απώλεια ενζύμων του σώματος.
Γι αυτό το λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο ευάλωτο καθώς μεγαλώνουμε. 

Διατηρώντας τη δράση των ενζύμων στο σώμα μας στα μέγιστα επίπεδα, θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε βιολογικά νέοι και υγιείς. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουν τα φύτρα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να τα αποκαλέσουμε φυσική πηγή νεότητας.

Πρόταση διατροφής:

Τα φύτρα είναι τρυφερά και τρώγονται ωμά σε σάντουιτς ή ανακατεμένα σε σαλάτες, σε όσπρια, σε δημητριακά, σε ζυμαρικά, ακόμη και σε χυμούς ή σε σούπες.

Ποικιλία
  1. Φρέσκα φύτρα Άλφαλφα      
                                                                                  
  2.  Φρέσκα φύτρα Wok Trio Ρεβύθι, φασόλι κόκκινο & φασόλι ροβίτσα
  3. Φρέσκα φύτρα Τrio - Πατζάρι, άλφάλφα, σκόρδο 
  4. Φρέσκα φύτρα Σπαραγγιού  
     
  5. Φρέσκα φύτρα Ρέβας
                                                                                                  
     
  6. Φρέσκα φύτρα Ραπανάκι
                                                                                           
     
  7.  Φρέσκα φύτρα Πράσου 
  8. Φρέσκα φύτρα Σκόρδου 


περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου